Tavşanlı Çevre Topluluğu

 Yakma Tesisi İlgili Bazı Önemli Bulgular:

1. 27 yıllık bir tıbbi araştırma sonucuna göre yakma tesisinin yakınında bulunan çocuklarda kanser oranı yüksek bulundu. Yakma tesisine 3 mil yakınında bulunan çocuklarda  kansere yakalanma riski ikiye katlandı. (Childhood cancers, birthplaces, incinerators and landfill sites. Int J Epidemiol 29 (3): 391-7 June 2000)

Çalışmanın tamamını buradan görebilirsiniz.

2. Başka bir çalışmaya göre yakma tesisinin zehirli atıklarına maruz kalan çocuklarda tiroid hormonlarının azaldığı gözlendi. (Thyroid hormone level in children in the area of a toxic waste incinerator in South Essen [Germany]

Gesundheitswesen 60(2):107-12 Feb 1998)


3. Üçüncü bir çalışmada, 72 yakma tesisinin yanında yaşayan çocuklarda her türlü kansere (mide, karaciğer, akciğer, kolorectal vb.) yakalanma riskinde istatistiksel olarak anlamlı bir artış gözlendi. (Cancer incidence near municipal solid waste incinerators in Great Britain. Br J Cancer 73(5):702-710 Mar1996)


4. İngiltere'de 1996 yılındaki bir bilimsel çalışmaya göre yakma tesisine 7,5 km yakın yerde yaşayanların çeşitli kanserlere yakalanma olasılığının arttığı tespit edildi. (P. Elliott and others, "Cancer incidence near municipal solid waste incinerators in Great Britain," BRITISH JOURNAL OF CANCER Vol. 73,1996)

5. St. Lawrence üniversitesindeki kimya Profesörü Paul Connett'e göre Fransa'da üç tane katı atık yakma tesisi kapatıldı. Çünkü yakındaki süt çiftliklerindeki ineklerden alınan sütün yüksek seviyede dioxin ile kirlendiği bulundu. (Dioxin çok ciddi bir toksik madde.) 

Kaynak buradan.

Paul Connett'e göre yakma tesisleri 21. yüzyıl için kötü bir çözüm. Paul Connett neden kötü bir çözüm olduğunu burada   anlatıyor.

Paul Connett'e göre dixoin gazının denetimi ile elektrik üretimi birbiriyle çelişebilir. Daha fazla elektrik üretmek, dixoin gazının açığa çıkmasına neden olabilir. 

Konuyla ilgili olarak önemli bir raporu buradan okuyabilirsiniz. Rapora göre 1990'da yakma tesisleri atmosferdeki dioxin gazının en önemli kaynağı.

Şimdi denilecek ki ama bunların çoğu geçmişte oldu, şimdi teknoloji çok gelişti o yüzden bugün bunlar olmaz.

İyi ama bu teknoloji o zaman kurulurken de o zaman için gelişmiş bir teknoloji idi ve insanları hasta etmeyeceği düşünülerek kuruldu. Ama sonuç ortada. 

Bugün bir şey olmaz deniliyor, dün de öyle deniliyordu, peki yarın bununla ilgili bir şey olduğunda ne denilecek?

Bugün de hala bilim ve teknolojinin açıklayamadığı çok şey var. Örneğin bakın. 

Bunun yanında Paul Connett gibi, Vyvyan Howard gibi konularında uzman bilim adamlarının yakma tesislerine bugün de çok ciddi argümanlarla karşı çıktığını unutmamak gerekir. 

Dr.Linda Birnbaum, dioxin'in zararlarını burada açıklıyor:

Buradan dioxinin en çok çocukları etkilediğini söylemek mümkün. Yine yakma tesisinde çalışan işçilerin de risk altında olduklarını söyleyebiliriz. 

Make a Free Website with Yola.